• We would like to remind our members that this is a privately owned, run and supported forum. You are here at the invitation and discretion of the owners. As such, rules and standards of conduct will be applied that help keep this forum functioning as the owners desire. These include, but are not limited to, removing content and even access to the forum.

    Please give yourself a refresher on the forum rules you agreed to follow when you signed up.

Software FracPad III - iOS/Android/Mac/Win Editor for the Axe-Fx II/XL/XL+, AX8/FX8, Axe-Fx III and FM3

Third party software for Fractal Audio products.

pitta

Inspired
Alexandre,
Thanks for providing fracpad, this is a great tool for mobile editing.
Admittedly, I have not used it for some time (it did work then as far as I remember), but now connecting to a MD-BT01 (fw 1.0.7) does not work anymore. This is with both iphone 11 @ ios 15.2 and ipad pro 10.5 @ iPadOs 15.3b1.

Connection to the BT midi interface seems to work (I have named the interface axefxiii) and I see it also under BT devices in settings at this time:
IMG_0406.jpg

However, under network, I do not see anything... If I remember correctly, here the midi-i/o should appear.:
IMG_0407.jpg

With the camera adapter, connection works.

Thanks for pointing me in any direction.
Regards
Peter
 

AlGrenadine

Axe-Master
Vendor
Alexandre,
Thanks for providing fracpad, this is a great tool for mobile editing.
Admittedly, I have not used it for some time (it did work then as far as I remember), but now connecting to a MD-BT01 (fw 1.0.7) does not work anymore. This is with both iphone 11 @ ios 15.2 and ipad pro 10.5 @ iPadOs 15.3b1.

Connection to the BT midi interface seems to work (I have named the interface axefxiii) and I see it also under BT devices in settings at this time:
View attachment 94221

However, under network, I do not see anything... If I remember correctly, here the midi-i/o should appear.:
View attachment 94222

With the camera adapter, connection works.

Thanks for pointing me in any direction.
Regards
Peter
Hi
You have to name the interface md-bt01, as it was from factory
And use the Bluetooth button in FracPad, you'll see it there and it will connect.
Midimittr is nomore needed
 

pitta

Inspired
Alexandre, thanks for your response.
I did rename the interface, and it listed as connected in the bluetooth setting.
However, Fracpad still does not connect.
I see the bluetooth interface, now named "MD-BT01", however, under network, I cannot select anything.
This is what the log file says:
**************** Starting ****************
15.01.22 13:40 |Debug: Added fonts ok ("Exo") ("Anton")
15.01.22 13:40 |Debug: Created AxeFx class
15.01.22 13:40 |Debug: Creating AxeFxModel class
15.01.22 13:40 |Debug: Created AxeFxModel class
15.01.22 13:40 |Debug: Create Protection class
15.01.22 13:40 |Debug: Set style to Material ok
15.01.22 13:40 |Debug: Created QML Engine
15.01.22 13:40 |Debug: Registered QML types
15.01.22 13:40 |Debug: blocks folder exists
15.01.22 13:40 |Debug: Created QML global context properties
15.01.22 13:40 |Debug: Loaded main.qml
15.01.22 13:40 |Debug: Disabled iOS dimmer
15.01.22 13:40 |Debug: BLE device found : "MD-BT01 "
15.01.22 13:40 |Debug: midi in : "Network Session 1" isUsb: false
15.01.22 13:40 |Debug: initAxeFx1 : sending who_am_i
15.01.22 13:40 |Debug: "MD-BT01 " : BLE MIDI service discovered ok
15.01.22 13:40 |Debug: "MD-BT01 " : BLE MIDI descriptor ok
15.01.22 13:40 |Debug: initAxeFx : not connected
15.01.22 13:40 |Debug: Inited AxeFx
15.01.22 13:40 |Debug: Connecting security pane
15.01.22 13:40 |Debug: Connected security pane
15.01.22 13:40 |Debug: Starting main loop
15.01.22 13:40 |Debug: initAxeFx1 : sending who_am_i
15.01.22 13:40 |Debug: BLE : Trying to connect to "MD-BT01 "
15.01.22 13:40 |Debug: initAxeFx : not connected
15.01.22 13:40 |Debug: BLE : connected to "MD-BT01 "
15.01.22 13:40 |Debug: initAxeFx BLE : sending who_am_i
15.01.22 13:40 |Debug: BLE : Trying to connect to "MD-BT01 "
15.01.22 13:40 |Debug: BLE : connected to "MD-BT01 "
15.01.22 13:40 |Debug: BLE : Trying to connect to "MD-BT01 "
15.01.22 13:40 |Debug: BLE : connected to "MD-BT01 "
15.01.22 13:40 |Debug: BLE : disconnecting
15.01.22 13:40 |Debug: BLE : disconnecting


Thanks for any further advice.
 

Home Skillet

Inspired
Bluetooth MIDI information :
FracPad can access your AxeFx III/II/XL/XL+ via Bluetooth when using a Yamaha MD-BT01 interface. For the AX8/FX8, use the Yamaha UD-BT01 and be sure to upgrade it to firmware 1.04 with the yamaha ud/md utility available on the US appstore.
Then use the iOS midimittr application.
(https://itunes.apple.com/us/app/midimittr/id925495245?mt=8)
I made a mistake and upgraded the firmware to 1.07. I can still connect to FracPad, the preset loads, but the values are all set to 0, and cannot select another preset. Did I just bump my MD-BT01 out of support with FracPad? or at least in a non-working state?
 

AlGrenadine

Axe-Master
Vendor
I made a mistake and upgraded the firmware to 1.07. I can still connect to FracPad, the preset loads, but the values are all set to 0, and cannot select another preset. Did I just bump my MD-BT01 out of support with FracPad? or at least in a non-working state?
Maybe, i don't know and won't try because i need my md-bt01 ;)
This is not a "support with FracPad" problem, it's a correct sysex support in general '. If it doesn't work it' s because it doesn't transmit data correctly, not only for FracPad but for the whole midi sysex specification
 

drnat

Inspired
Is there any preference between the Yamaha MD-BT01 and the CMD WIDI Master interfaces for use with an FM3 please? Thanks,
 

AlGrenadine

Axe-Master
Vendor
Is there any preference between the Yamaha MD-BT01 and the CMD WIDI Master interfaces for use with an FM3 please? Thanks,
The only difference is the CME has an Android/iOS support app while the Yamaha only has iOS
But both work with Android and iOS
 

Home Skillet

Inspired
Maybe, i don't know and won't try because i need my md-bt01 ;)
This is not a "support with FracPad" problem, it's a correct sysex support in general '. If it doesn't work it' s because it doesn't transmit data correctly, not only for FracPad but for the whole midi sysex specification
Forgot to respond right away, but I found that my USB was connected and was causing this behavior 🤦🏽‍.
 

Home Skillet

Inspired
Having a slight issue. Seems like the tempo indicated in FracPad isn't matching the tempo that's in the preset. I'm connected via USB-C and MIO Midi Adapter. Even via BlueTooth, the tempo doesn't seem to match up. Is there a setting I should be enabling/disabling to get this to match up? I've only had the app for about a week, so I'm still learning my way around this. Thanks!
 

AlGrenadine

Axe-Master
Vendor
Having a slight issue. Seems like the tempo indicated in FracPad isn't matching the tempo that's in the preset. I'm connected via USB-C and MIO Midi Adapter. Even via BlueTooth, the tempo doesn't seem to match up. Is there a setting I should be enabling/disabling to get this to match up? I've only had the app for about a week, so I'm still learning my way around this. Thanks!
Which fasDevice?
 
Top Bottom