Update All Presets Utility

Discussion in 'Axe-Fx II Discussion' started by Mott, Jan 9, 2014.

  1. Mott

    Mott
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    Apr 23, 2009
    Messages:
    548
    Likes Received:
    217
    Location:
    Austin, TX
    Is this new, or have I just never scrolled down that far on that page? I didn't see it mentioned in the owners manual or any of the firmware release notes except the latest one.


    Can it be used to update the blocks on older user made presets rather than the old way of switching to another amp/effect model and back again?
     
  2. jjozwia

    jjozwia
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    1,044
    Likes Received:
    430
    Location:
    MFC-101 Editor, eJozSoftware.com
    I caught that too after upgrading and was wondering the same thing ;)
     
  3. Gregmang

    Gregmang
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Dec 7, 2012
    Messages:
    1,301
    Likes Received:
    834
    Did we all miss a new utility release ?
     
  4. jjozwia

    jjozwia
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    1,044
    Likes Received:
    430
    Location:
    MFC-101 Editor, eJozSoftware.com
    Ah, it's an RTFM... Here is from the release notes:
    NOTE: Due to the changes in the feedback values described above retrieving
    individual Delay or Multi-Delay blocks from other presets via Recall->Effect can
    cause incorrect values to be loaded. To avoid this it is recommended to update
    all presets. This can be accomplished using the Update All Presets function in
    the Utility->Preset menu. This will recall then save each preset, formatting
    the data using the latest preset protocol.
     
  5. Gregmang

    Gregmang
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Dec 7, 2012
    Messages:
    1,301
    Likes Received:
    834
    Is that new or has it always been there ?
     
  6. RichHowe

    RichHowe
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    May 18, 2011
    Messages:
    391
    Likes Received:
    111
    It's new with the latest firmware. Interestingly enough, it actually changed the sound and feel of my presets. I installed the latest firmware and went in and reset the amp blocks in my presets and then backed them up. I then ran the Update All Presets utility and compared the updated presets to the backed up presets and the presets changed to my surprise. They actually sound and feel better but I'm curious what may have changed. I didn't have time yet to go through and try to compare any differences and I'm not sure if they would be visible (exposed) anyway.
     
  7. Gregmang

    Gregmang
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Dec 7, 2012
    Messages:
    1,301
    Likes Received:
    834
    Thx Rich !

    I will definitely check it out tomorrow !
     
  8. jefferski

    jefferski
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Messages:
    1,372
    Likes Received:
    432
    Location:
    Wasatch Mts, Utah
    What does this utility do other than fix the delay parameter issue?

    Or, from re-reading the Release Note... what does "latest preset protocol" mean? My guess is that this does do a reset of all the amp parameters, etc?
     
  9. yek

    yek
    Expand Collapse
    Moderator
    Moderator

    Joined:
    Sep 30, 2009
    Messages:
    15,511
    Likes Received:
    15,136
    Location:
    The Netherlands
    If you use global blocks in your presets, don't use Update All Presets for now.
     
    s0c9 likes this.
  10. jjozwia

    jjozwia
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    1,044
    Likes Received:
    430
    Location:
    MFC-101 Editor, eJozSoftware.com
    Thanks for the heads up!!!
     
  11. RDH

    RDH
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Oct 5, 2008
    Messages:
    1,850
    Likes Received:
    614
    Location:
    Missouri , USA
    It's new with this firmware, I've wondered why it hasn't been in the AxFxII, the Standard and Ultra had this utility. It basically re saves all the presets to the new protocol IIRC!!
     
  12. Gregmang

    Gregmang
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Dec 7, 2012
    Messages:
    1,301
    Likes Received:
    834
    Please excuse my possible complete lack of understanding :)

    So does this new functionality (Utility>Presets>Update All Presets) make the previous process of selecting/deselecting/selecting amp blocks to take advantage of new fw changes obsolete ?
     
  13. Shredology

    Shredology
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Sep 29, 2011
    Messages:
    308
    Likes Received:
    129
    Location:
    SC
    That's how I'm reading it. Would like some confirmation on this as well.
     
  14. vondano

    vondano
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Mar 27, 2009
    Messages:
    498
    Likes Received:
    352
    Location:
    Quebec
    i too would like more detail on that, not sure if im suppose to do this or not...

    i will not do it now, since i dont wanna loose anything... but will chek this thread for more info...

    thanx!
     
  15. Hotplate

    Hotplate
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Jun 23, 2011
    Messages:
    1,254
    Likes Received:
    349
    Location:
    Austin, TX
    Curious to hear more about this as well...
     
  16. Gregmang

    Gregmang
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Dec 7, 2012
    Messages:
    1,301
    Likes Received:
    834
    Me too :)
     
  17. funny_polymath

    funny_polymath
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Jan 9, 2012
    Messages:
    2,129
    Likes Received:
    1,056
    Location:
    High Falls, NY
    Sow. Thanks. Missed i and now I gotta try it out!
     
  18. vondano

    vondano
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Mar 27, 2009
    Messages:
    498
    Likes Received:
    352
    Location:
    Quebec
    so? no one knows? we just leave it there and wait full of anxiety? :D
     
  19. layre

    layre
    Expand Collapse
    Motivated

    Joined:
    Apr 19, 2011
    Messages:
    66
    Likes Received:
    25
    Location:
    Philadelphia
    Whatever it does, my presets sound great… I know not helpful, but they sound really good.
     
  20. Gregmang

    Gregmang
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Dec 7, 2012
    Messages:
    1,301
    Likes Received:
    834
    Same as layre - my presets sound outstanding.

    Just not sure what the change was...
     

Share This Page