1. We would like to remind our members that this is a privately owned, run and supported forum. You are here at the invitation and discretion of the owners. As such, rules and standards of conduct will be applied that help keep this forum functioning as the owners desire. These include, but are not limited to, removing content and even access to the forum.

    Please give yourself a refresher on the forum rules you agreed to follow when you signed up.
    Dismiss Notice

User IRs to Cab-Lab format

Discussion in 'Axe-Fx II Discussion' started by Jop vS, Jun 14, 2018.

  1. Jop vS

    Jop vS
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Jun 18, 2017
    Messages:
    67
    Likes Received:
    20
    Hi,

    I've captured some user IR's with my XL+ in the past, which I want to mix now using Cab Lab.

    I only bought Cab Lab for the purpose of mixing my own IR's, but apparently I should have done something differently at the time of the IR capture. I saved them to the user cab slots on the axe and not to file, so I don't have a .IR file to open with Cab Lab. If I export the cabs from the Axe FX I only get .syx files which are not supported.

    Is there a work around for this? If someone knows how to convert to .IR or .WAV I'd love to know how. Searched online for quite some time, but I didn't find a solution yet.

    Any help would be greatly appreciated.
    Thanks, Jop
     
  2. Birdy

    Birdy
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Mar 29, 2014
    Messages:
    136
    Likes Received:
    33
    The tools menu inside Cab Lab might help you out
     
  3. 666was999

    666was999
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    1,438
    Likes Received:
    304
    Location:
    Germany, Saarland
    These are not ultra resolution? There is a converter existing to get them to .wav format, but it's not working with ultrares.
     
  4. Jop vS

    Jop vS
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Jun 18, 2017
    Messages:
    67
    Likes Received:
    20
    Thanks for the replies, I’ll check if they’re UltraRes, I’m not sure
     
  5. Jop vS

    Jop vS
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Jun 18, 2017
    Messages:
    67
    Likes Received:
    20
    Yeah, so they’re UltraRes. Is there any way to convert these to a format that will be accepted by cab lab? I had no idea this would be an issue when I made them.
     
  6. Jason Scott

    Jason Scott
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Dec 17, 2015
    Messages:
    1,309
    Likes Received:
    876
    From what I understand, the UltraRes format isn't convertible.
     
  7. AlGrenadine

    AlGrenadine
    Expand Collapse
    Axe-Master

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    6,664
    Likes Received:
    6,003
    Location:
    Limoges, France
    Correct
     
  8. #8 Jop vS, Jun 27, 2018
    Last edited: Jun 28, 2018
    Jop vS

    Jop vS
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Jun 18, 2017
    Messages:
    67
    Likes Received:
    20
    That’s too bad. Also impossible on the axe fx to export in another format, correct?
     
    AlGrenadine likes this.
  9. 666was999

    666was999
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    1,438
    Likes Received:
    304
    Location:
    Germany, Saarland
    I have found a way to shoot IRs of IRs using the IR tool in presonus studio one. These are prefect. I had checked that verifying the original IRs with the shoots I made from the user cabs in the Axe FX II.
    So at least you could make IRs of your IRs to get rid if the ultrares format.
     
  10. Jop vS

    Jop vS
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Jun 18, 2017
    Messages:
    67
    Likes Received:
    20
    Alright, thanks for the replies. Presonus would be an option, I'd have to buy the software though.

    I bought cab lab for the sole purpose of combining an IR I shot with a ToneMatch block. Together (in series) they make the perfect cab sound for me. I guess I should have researched better in advance, but I assumed the IR's I made with an axe fx could be edited in Fractals own IR editing software.
     

Share This Page