1. We would like to remind our members that this is a privately owned, run and supported forum. You are here at the invitation and discretion of the owners. As such, rules and standards of conduct will be applied that help keep this forum functioning as the owners desire. These include, but are not limited to, removing content and even access to the forum.

    Please give yourself a refresher on the forum rules you agreed to follow when you signed up.
    Dismiss Notice

Strange AX8 FX-Loop Problem

Discussion in 'AX8 Discussion' started by Petrocelli, Jul 25, 2018.

  1. Petrocelli

    Petrocelli
    Expand Collapse
    New here

    Joined:
    Jul 9, 2017
    Messages:
    19
    Likes Received:
    4
    Some white noise is audible when i am activating my FX Loop and also the AX8 housing is mikrophonic!!!
    So if you hit the AX8 body and FX Loop is on, you hear it out of the output1 Jacks!
    I demonstrate this in the video bellow - best to hear with headphones.

    Signal chain is: Looper - FX Block bridged I/O2 with a TS cable (all levels default to 0dB) - Ampblock - Speakerblock - Out1 - Line6 SonicPort iOS Audiointerface connected to iPhone (so you only hear the signal direct out of the AX8 and no Microphone).

    I know that a additional A/D D/A conversion brings maybe a little more noise, but that’s to much and the microphonic behavior is very strange!
    I run v.10 RC2 but that can’t be the Problem. Anyone else has such symptoms?

     
  2. D.B. Walker

    D.B. Walker
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 15, 2015
    Messages:
    67
    Likes Received:
    23
    I have the exact same problem ... I'm bummed there is no solution posted on this thread ... do we have bad units? A friend of mine uses the FX loop all the time with no noise.

    Help us Mr Fractal Wizards!
     
  3. D.B. Walker

    D.B. Walker
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 15, 2015
    Messages:
    67
    Likes Received:
    23
    Played around with +4 -10 for FX loop output levels, still noise when the loop is in.
     
  4. D.B. Walker

    D.B. Walker
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 15, 2015
    Messages:
    67
    Likes Received:
    23
    The microphonic part of this makes me think this is a hardware / manufacturing issue. Perhaps a bad part, or something like that... bummer days ...
     
  5. Petrocelli

    Petrocelli
    Expand Collapse
    New here

    Joined:
    Jul 9, 2017
    Messages:
    19
    Likes Received:
    4
    I think the microphonic behavior is comming from ceramic caps in the analog part of the AX8 circuit!
    Ceramic Caps can have piezoelectric effects - this can result in audible mikrofonic artefacts. Maybe they changed the caps to higher grade foil caps in other units, but that’s all hypothetical!
    I have to say i love my AX8, it’s the best tool i ever bought for my guitars, but this problem along with the noisefloor and the „fiieep“ tone (when most green LEDs are on) are not fitting to such a high grade unit as the AX8! I sent my unit some months ago to G66(the european support), they realized the problem but it’s not fixable! So i think i have to live with it and use noisegates and filters for fixing it a little.
     

Share This Page