1. We would like to remind our members that this is a privately owned, run and supported forum. You are here at the invitation and discretion of the owners. As such, rules and standards of conduct will be applied that help keep this forum functioning as the owners desire. These include, but are not limited to, removing content and even access to the forum.

    Please give yourself a refresher on the forum rules you agreed to follow when you signed up.
    Dismiss Notice

MFC-101 (first edition) and Axe Fx II XL+

Discussion in 'MFC Discussion' started by Fredrik Pihl, Nov 2, 2017.

  1. Fredrik Pihl

    Fredrik Pihl
    Expand Collapse
    New here

    Joined:
    Apr 23, 2016
    Messages:
    40
    Likes Received:
    55
    Location:
    Helsingborg, Sweden
    Hey guys!

    Perhaps a noob question, but...

    I got a good offer on a MFC-101 controller. Not the Mark III or Mark II. I think this is the first edition of MFC-101 pedals that came out on the market...
    Now for my question. Will it work with an Axe FX II XL+ or do I need a Mark III? Any other things I need to consider? What are the main differences?

    Appreciate any help. Thanks!
     
  2. volt

    volt
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Jan 15, 2011
    Messages:
    393
    Likes Received:
    125
    It will work. If you want to use FASlink you will need an XA-2 adapter. For more information have a look at axefxtutorials.com and the WIKI: MFC-101 and FASlink. :)
     
    Fredrik Pihl likes this.
  3. Fredrik Pihl

    Fredrik Pihl
    Expand Collapse
    New here

    Joined:
    Apr 23, 2016
    Messages:
    40
    Likes Received:
    55
    Location:
    Helsingborg, Sweden

    Thank you!! :D
     
  4. vrn

    vrn
    Expand Collapse
    New here

    Joined:
    Aug 25, 2008
    Messages:
    25
    Likes Received:
    3
    How about MFC 101 Mk1 mit Axe FX III? Will that work smoothly via XA-2?

    >V<
     
  5. MrGuitarabuse

    MrGuitarabuse
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    2,845
    Likes Received:
    1,760
    Location:
    China/Hong Kong
    Yes, I used adapter before and worked very smooth without any problems
     
  6. unix-guy

    unix-guy
    Expand Collapse
    Axe-Master

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    7,315
    Likes Received:
    4,004
    Location:
    Vacaville, California
    I'm not sure how you would. The MFC supports FASLink and the Axe Fx III only supports FASLink 2.
     
  7. MrGuitarabuse

    MrGuitarabuse
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    2,845
    Likes Received:
    1,760
    Location:
    China/Hong Kong
    MY BAD!! Didnt read properly. AXE-FX III, not II. sorry for confusion
     
    unix-guy likes this.
  8. Charles Perry

    Charles Perry
    Expand Collapse
    New here

    Joined:
    Aug 23, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    How do you use the MFC 101 mark3 to access preset banks? Like to be able to go to a bank quickly and not have to scroll through them. i.e. set up a single switch to activate a song, call it "My private jewels" song. then when I go to that song, it loads a specific bank of presets such as preset 001, 045, 200, 205 etc. That way during a live set, I can access specific songs with presets, scenes and be ready to play.
     

Share This Page