1. We would like to remind our members that this is a privately owned, run and supported forum. You are here at the invitation and discretion of the owners. As such, rules and standards of conduct will be applied that help keep this forum functioning as the owners desire. These include, but are not limited to, removing content and even access to the forum.

    Please give yourself a refresher on the forum rules you agreed to follow when you signed up.
    Dismiss Notice

Fuzz and Wah

Discussion in 'Axe-Fx II Discussion' started by Jemwiz00, Jun 11, 2018.

Tags:
  1. Jemwiz00

    Jemwiz00
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 24, 2014
    Messages:
    80
    Likes Received:
    43
    Location:
    The States
    hey y’all - I ken that this topic has been done to death - but here is one more shot.

    i had some fun messing with the fox loop tonight and had an idea and was wondering if it is possible?

    I want to have the wah block first in the chain - can I do this like so...

    Guitar > real analogue man fuzz > fox loop In

    can I then run the wah block into fox loop block where the guitar input is coming from?

    The problem is that the wah would be filtering nothing if I can’t also route the sound of fox loop into the wah.

    Any insight ? Thank you In advance for any suggestions!
     
  2. Jemwiz00

    Jemwiz00
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 24, 2014
    Messages:
    80
    Likes Received:
    43
    Location:
    The States
    Jeez - I obviously meant FX not fox. Haha

    To clarify is it possible to run wah block before Fx loop with the signal entering grid through the loop only?

    I’m trying to elimate buffer before the fuzz - I know I could completely put the fuzz pedal in the block that way but that kind of negates the need for a real pedal.
     
  3. unix-guy

    unix-guy
    Expand Collapse
    Axe-Master

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    7,642
    Likes Received:
    4,205
    Location:
    Vacaville, California
    No... How would guitar signal get into the Wah if the Wah is in the grid before the guitar signal?
     
  4. Jemwiz00

    Jemwiz00
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 24, 2014
    Messages:
    80
    Likes Received:
    43
    Location:
    The States
    Just spitballing but could I somehow use both inputs to achieve the desired result ? Ie run signal from guitar into input one > wah block > FX loop - out effects send into fuzz and back into input 2. Maybe I could also wire up another input jack with a dummy pickup soldered to a through circuit hooked to the output of effects send? Trying to have the fuzz behave like it should is an adventure lol. I’m sure @FractalAudio will eventually nail the interaction between pickups and drive block. I’m aware that it’s probably a hardware rather than software limitation but I’m sure he will get there. If the drive block sounds this good now I’m sure it will get even more “real” and more accurate ... soon.
     
  5. lqdsnddist

    lqdsnddist
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    May 10, 2013
    Messages:
    4,021
    Likes Received:
    3,970
    I’ve tried everything I can think of like DI boxes etc, but you can’t get around the fact the Fx loop is line level, and basically everything acts like it has a buffer once it’s in the Axe because it does.

    Only way to get that correct pickups see fuzz circuit is just that, only a cord between them.

    It can sound good without still but won’t have the same cleanup on a germanium fuzz.

    If you want a wah before a real fuzz pedal you need to also get a real wah I’m afraid.
     

Share This Page