Can't Get Dump From MFC-101

Discussion in 'MFC-Edit' started by sprint, Oct 27, 2017.

  1. sprint

    sprint
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Apr 23, 2009
    Messages:
    1,397
    Likes Received:
    468
    Location:
    Ottawa, Ontario, Canada
    This could be an issue with my MFC but I'll post here to start since the issue is appearing in MFCEdit which I just purchased and am trying to get working.

    Problem 1: When I request a dump into MFC-Edit I get the message: ""Invalid Message - Aborting! Last Message Type - Presets I.

    Problem 2: When I try to open an syx backup from Fractal Bot, in MFC-Edit I get the message: "The File you are trying to open is not from MFC-101. It is from Axe-Fx II Mk I and you cannot open it from MFC-Edit".

    I'm using:
    - AxeFx II Mk I on fw 9.0
    - MFC-101 Mk I on fw 3.08
    - 2016 Macbook Pro running High Sierra
    - EMU-XMIDI 1x1 Midi Interface cable.

    I'm Connected / Setup as follows:
    - No Midi In Cable to MFC-101.
    - MFC-101 Midi Out to AxeFx Midi In.
    - AxeFx Midi Out to Laptop.
    - MFC-101 is powered by provided power adapter / Ethernet Disconnected.
    - MFC-101 Midi Mode is set to "MIDI"
    - AxeFx Realtimesysex = off.
    - AxeFx Adaptermode = on.
    - Running current AxeFx Usb driver.

    I've tried the following:
    - Ran MFC backup from Fractal Bot - Seems to run fine: Output file sizer recorded in Fractal Bot is 71401
    - Tried to restore send MFC backup taken above to MFC - would not load.
    - Reset MFC back to factory and tried again - same issue dumping to MFC-Edid.

    The last items seem to suggest there is a problem with my MFC since I cannot successfully backup and restore using Fractal Bot. I guess the EMU midi interface could be the issue but it's always been solid for other midi stuff I do and it worked fine when I used to run MFC via midi before going with ethernet connection.

    Any advice would be appreciated.
     
  2. bwanagary

    bwanagary
    Expand Collapse
    Administrator
    Moderator

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Messages:
    1,108
    Likes Received:
    768
    Location:
    Nashville, TN, United States
    If you can't do a straight MFC-101 dump, through the EMU to the computer (either Fractal Bot or MFC-Edit) then the problem is cables or the EMU. Most likely the sequencing of your activities though. I have tested with the EMU and its mostly works for dumping the MFC-101 - it doesn't work very well for updating MFC-101 firmware.

    If you could either PM me and attach your sysex dump from the MFC-101 or open a Fractal support ticket and attach it I'll take a look to see if there are any clues in it.
     
  3. sprint

    sprint
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Apr 23, 2009
    Messages:
    1,397
    Likes Received:
    468
    Location:
    Ottawa, Ontario, Canada
    fyi - resolved by using "Slow Dump" on MFC.
     
  4. unix-guy

    unix-guy
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    4,223
    Likes Received:
    2,104
    Location:
    Vacaville, California
    Ah, yes... Nothing like a good, slow dump!;)
     
    bwanagary likes this.
  5. bwanagary

    bwanagary
    Expand Collapse
    Administrator
    Moderator

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Messages:
    1,108
    Likes Received:
    768
    Location:
    Nashville, TN, United States
    The older you get, the more enjoyable :)
     
    unix-guy likes this.

Share This Page