1. We would like to remind our members that this is a privately owned, run and supported forum. You are here at the invitation and discretion of the owners. As such, rules and standards of conduct will be applied that help keep this forum functioning as the owners desire. These include, but are not limited to, removing content and even access to the forum.

    Please give yourself a refresher on the forum rules you agreed to follow when you signed up.
    Dismiss Notice

C2's FX III Simpleton Thread. No Stupid Questions you say?...here...hold my beer!

Discussion in 'Axe-Fx III Discussion' started by C2@TJS, Jan 3, 2019.

  1. Tumatauenga

    Tumatauenga
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Apr 10, 2018
    Messages:
    126
    Likes Received:
    79
    Location:
    Philadelphia, PA (but originally from New Zealand)
    If you have one lying around you can plug a simple switch into the back of the Axe Fx and assign it to increment scenes. I think it wraps around, but I'd have to check. I have an Egnater 4 button footswitch (2 x TRS cables) that I plug into Expression 1 and 2. Only two of the buttons actually end up working (I think it's only looking at the Tip-Sleeve and not the Ring), so I've set those two buttons up to Increment / Decrement scenes until the FC's arrive.

    I believe each pedal type is set to Latching in the I/O -> Pedal page, and then I've assigned Pedal 1 / 2 to Decrement / Increment scenes respectively in the MIDI/Remote -> Other page.
     
    Larz and C2@TJS like this.
  2. #62 C2@TJS, Jan 10, 2019
    Last edited: Jan 10, 2019
    C2@TJS

    C2@TJS
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Dec 26, 2018
    Messages:
    57
    Likes Received:
    72
    Location:
    Ft Worth/Dallas, Texas
    Yowza! Now that's what I'm talking about. I think I have a switch or two lying around. Are the expression inputs the only ones that will work for these?
     
  3. Moke

    Moke
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Aug 3, 2011
    Messages:
    4,501
    Likes Received:
    5,249
    Location:
    Hesperia, CA
    Yes
     
    Larz likes this.
  4. Tumatauenga

    Tumatauenga
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Apr 10, 2018
    Messages:
    126
    Likes Received:
    79
    Location:
    Philadelphia, PA (but originally from New Zealand)
    Yes - but the FC's will also have extra ports that you can plug switches into as well.
     
  5. #65 C2@TJS, Jan 10, 2019
    Last edited: Jan 10, 2019
    C2@TJS

    C2@TJS
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Dec 26, 2018
    Messages:
    57
    Likes Received:
    72
    Location:
    Ft Worth/Dallas, Texas
    So, with one input to use (because I'm using an EV), I'm hoping the switching of the scenes will wrap.
     
    Moke likes this.
  6. Tumatauenga

    Tumatauenga
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Apr 10, 2018
    Messages:
    126
    Likes Received:
    79
    Location:
    Philadelphia, PA (but originally from New Zealand)
    Yup - I'm in the same boat. I'm just using the Axe Fx for recording until I get an FC and Xitone for live use, so I only plug the EV in when I need it. If I'm recording and really need the EV and scene changes at the same time, then I get my DAW to automate the scene changes for me, which is pretty magical ... that's another topic of discussion though.
     
    C2@TJS likes this.
  7. #67 Manny Kuhn, Jan 10, 2019
    Last edited: Jan 10, 2019
    Manny Kuhn

    Manny Kuhn
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Sep 19, 2017
    Messages:
    109
    Likes Received:
    83
    Scene Increment does indeed wrap. I have an external switch setup for Increment and it progresses as follows: 1-2-3-4-5-6-7-8-1-2-...

    Edit: Scene Decrement does not wrap.
     
    Larz likes this.
  8. Tumatauenga

    Tumatauenga
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Apr 10, 2018
    Messages:
    126
    Likes Received:
    79
    Location:
    Philadelphia, PA (but originally from New Zealand)
    Nice. I have a feeling that Decrement doesn't? I may be wrong.
     
  9. Manny Kuhn

    Manny Kuhn
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Sep 19, 2017
    Messages:
    109
    Likes Received:
    83
    My mistake. You are correct. Decrement does not wrap. I edited my above post w/ correct info.
     
    Tumatauenga likes this.
  10. #70 C2@TJS, Jan 10, 2019
    Last edited: Jan 10, 2019
    C2@TJS

    C2@TJS
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Dec 26, 2018
    Messages:
    57
    Likes Received:
    72
    Location:
    Ft Worth/Dallas, Texas
    At least that's something to use. So Increment wraps. Cool, so as long as a song doesn't need more than 8 scenes total, then I'm good. Several would be just copies. Start at 1 and increment through. If you miss tap the switch, just tap through to the correct one.
     

Share This Page