1. We would like to remind our members that this is a privately owned, run and supported forum. You are here at the invitation and discretion of the owners. As such, rules and standards of conduct will be applied that help keep this forum functioning as the owners desire. These include, but are not limited to, removing content and even access to the forum.

    Please give yourself a refresher on the forum rules you agreed to follow when you signed up.
    Dismiss Notice

Axe-Fx III Firmware 2.05 Public Beta

Discussion in 'Axe-Fx III Discussion' started by FractalAudio, Jan 8, 2019.

  1. chris

    chris
    Expand Collapse
    Legend!

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Messages:
    23,309
    Likes Received:
    14,608
    Screen Shot 2019-01-09 at 4.48.15 PM.png
     
  2. haffner1

    haffner1
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Feb 8, 2015
    Messages:
    308
    Likes Received:
    321
  3. funknoodles

    funknoodles
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Aug 5, 2018
    Messages:
    64
    Likes Received:
    58
    My first impressions on the new bass amps.
     
  4. shatteredsquare

    shatteredsquare
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    Nov 2, 2012
    Messages:
    592
    Likes Received:
    333
    Cab room sounds great, floor reflections sound great, mic spacing is predictable and balanced again, IR phase graph is F O K I N B R I L L I A N T, just using factory recto IRs it doesn't matter how dark or woofy the capture is, if you lay it on top of another IR, any IR, you can line them up in such a way to get so much clear natural high end chime out of it, and it automatically lines up the low register and low mids at the same time when you get it tuned. 2.05 beta is invoking the involuntary laughter again, I can't wait to try it out with some non-min phase redwirez. Can we add the 1-2-3-4 mic distance values somewhere on the graph page
     
  5. Perdikament

    Perdikament
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    May 21, 2014
    Messages:
    826
    Likes Received:
    703
    Location:
    FL
    That’s what I’ve been saying.. the Cab Block is phenomenal. I’ve been messing around with dual amp and dual cab setups, and with the channel switching been doing a lot of really fantastic sounding stuff within the stereo field. Having the four channels is a godsend too.
     
    levipeto and sskkmm like this.
  6. Clickonce

    Clickonce
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    May 4, 2012
    Messages:
    170
    Likes Received:
    69
    Wishing you a speedy recovery Cliff.
     
  7. bradlake

    bradlake
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Jul 11, 2012
    Messages:
    4,951
    Likes Received:
    4,459
    Location:
    Chicago/Miami Beach
    excuse me, but I feel the need for a hale and hearty HOLY SHEEEEITBALLS for how good this beta sounds! The cab block upgrades are fantastic (floor reflections RULE and the Align may be the coolest and mo9st useful implementation of that color screen on the III (cant wait to see it on AxeEdit III IN 4K) ), and with all the very newest amazing sounding IRs from Mikko, Justin, Bonkers and Kevin ,
    Things are thumping in my modest noise room . Thanks again to the guy who keeps inventing this stuff before our eyes, and may the discomfort of your meniscus be minimal.
     
  8. Larz

    Larz
    Expand Collapse
    New here

    Joined:
    Nov 20, 2016
    Messages:
    12
    Likes Received:
    15
    G-dspeed...
     
  9. REDD

    REDD
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Mar 1, 2012
    Messages:
    1,632
    Likes Received:
    1,345
    Location:
    Missouri USA
    I've been playing with the new cab block features and it sounds good however, I don't know what everything is or what I should be using for my heavier metal stuff. Most features seem self explanatory and its probably a use your ears approach but any tips or tutorials would be nice if someone has the time. I get the room reflection but what about air and room or hall size settings? Are these settings for live or just studio? When lining up the IR 1,2,3,4, colors on the graph, mine are really close to each other and have a straighter line in the low end thump area but spiraled through the mids and highs so if I line them up tight in the straighter area is that what is best? I don't normally use the room settings but would love to learn.
     
    biskitboy and bradlake like this.
  10. Gregmang

    Gregmang
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Dec 7, 2012
    Messages:
    1,759
    Likes Received:
    1,311


    I haven’t messed with any of this new stuff yet - looks like I have stuff to learn :)

    Maybe I’ll wait for Axe Edit...
     
    REDD likes this.
  11. Perdikament

    Perdikament
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    May 21, 2014
    Messages:
    826
    Likes Received:
    703
    Location:
    FL
    I can’t comment on the alignment stuff, I haven’t used it yet, I’m one of the ones that relies on AxeEdit as the unit is 10ft away & kinda tucked away. However I did run over and edit the Cab Block right quick to A/B/C the new Floor Reflections at Off/1/2 up/All the way up. Btw, this is also tied into the overall Level % on how much of it you hear. The difference between the Shape (Hall/Room) (to my ears, this is not anything official) would be the time of the reflections. You can test this out by turning up the Size & Level parameters all the way and then flipping between Hall & Room. You’ll hear it.
    Air I believe I read mixes in some direct signal. I never used it on the II, but am finding it useful in small amounts on the III.
     
    REDD likes this.
  12. sebastos08

    sebastos08
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    596
    Likes Received:
    531
    Location:
    France, Champagne Ardennes
    I love the new floor reflections paramater, tried on the fender amp style.
    Combining with the room and air levels, i LOVE it!
    I really feel like I'm standing next to a real cab. it's a huge sensation!
    it seems that there are some small problems of graphics refreshment on the side of the alignment graph there for information.
    Thanks a lot Cliff
     
  13. ToneRanger

    ToneRanger
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Oct 18, 2015
    Messages:
    299
    Likes Received:
    434
    I just uploaded last night, but havent had a chance to try it out yet. BUT i have been tweaking the AIR setting to about 15, gives me a little bit of sizzle. Like it a lot.
     
    King’s X - Jason likes this.
  14. AdmiralB

    AdmiralB
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Sep 4, 2008
    Messages:
    482
    Likes Received:
    137
    Location:
    Central Indiana
    I generally never install beta firmware, but I made an exception here to try the SVT. And it's much much better, so thank you for that! My only wish would be that the three-position mid switch be added as a selectable option.

    The Portaflex is also very nice, but since my sum total of time with the real thing is probably about four hours spread over 40 years, I can't speak to its authenticity.
     
  15. flying_walrus

    flying_walrus
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    May 20, 2011
    Messages:
    473
    Likes Received:
    240
    Location:
    Bay Area
    it's more likely that you'll end up with 3 different models
     
  16. 200man

    200man
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    Feb 25, 2015
    Messages:
    640
    Likes Received:
    391
    Does anyone know which Ampeg Portaflex was modelled?
     
  17. selta

    selta
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Aug 18, 2014
    Messages:
    1,044
    Likes Received:
    1,033
    Location:
    Pacific Northwet
    Thank you, thank you, thank you! I would love to have a model with the 6146B power tubes, but IME (having owned a late '69 with 6146's) there isn't a blow-me-away difference.

    Curious if you can clarify -- what channel was used (normal or bright) and where the ultra-hi and ultra-lo switches were set to please?

    Edit: Also, (I just finished reading OP, got excited about the SVT update and the PortaFlex) -- hope your recovery is going well :)
     
  18. 2112

    2112
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Jun 9, 2009
    Messages:
    2,192
    Likes Received:
    7,099
    Location:
    Perth, Western Australia
    Where is the control switch menu? I'm able to assign a control switch as a modifier but there's no tab in the controllers menu. Anyone else getting this?
     
  19. unix-guy

    unix-guy
    Expand Collapse
    Axe-Master

    Joined:
    Aug 3, 2013
    Messages:
    8,601
    Likes Received:
    4,821
    Location:
    Vacaville, California
    That's from the FCs only... Not assignable to midi. :(
     
  20. Rex

    Rex
    Expand Collapse
    Legend!

    Joined:
    Jul 22, 2010
    Messages:
    18,844
    Likes Received:
    8,764
    You can assign per-preset CS values in the per-preset area.
     

Share This Page