1. We would like to remind our members that this is a privately owned, run and supported forum. You are here at the invitation and discretion of the owners. As such, rules and standards of conduct will be applied that help keep this forum functioning as the owners desire. These include, but are not limited to, removing content and even access to the forum.

    Please give yourself a refresher on the forum rules you agreed to follow when you signed up.
    Dismiss Notice

AX8 V7.00 Public Beta

Discussion in 'AX8 Discussion' started by joe rogers, Mar 7, 2017.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. DropTheSun

    DropTheSun
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    May 28, 2013
    Messages:
    928
    Likes Received:
    1,476
    Well WOW! I'm the guy who usually don't notice any big changes between the updates... Quantum 1 was probably the first time and NOW Q7 is the second time.

    I made a new preset. Recto 1 red for Amp and CK Trad 57-121 01 from the CabPack7 for Cab. Rolled some bass and Master down... That's it! Best Rectifier tone ever, that was made!
     
    Stout21 likes this.
  2. philipacamaniac

    philipacamaniac
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Mar 27, 2015
    Messages:
    2,090
    Likes Received:
    1,508
    Location:
    Tucson
    Ah I see, very cool.
     
  3. Brian Dixon

    Brian Dixon
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Sep 18, 2012
    Messages:
    113
    Likes Received:
    56
    not familiar with the cab you are referring to but you could make an ir of the cab by sending a test signal through the ax8 and then put in back in as a user cab. fractal may frown on that but I personally feel like if we own those cabs by owning the unit we should be able to mix and manipulate as we please. This is something I would like to see as a feature added is to export those cabs into cab lab so we could add eq etc.
     
    Larry Largen likes this.
  4. FractalAudio

    FractalAudio
    Expand Collapse
    Administrator
    Fractal Audio Systems Moderator

    Joined:
    Jul 29, 2008
    Messages:
    12,939
    Likes Received:
    85,463
    The Rectos were among the amps that benefited most from the new algorithms. If you want that Recto crunch but not so flubby and fizzy try the SOLO models. They're much brighter so I turn the treble down quite a bit.
     
    jmillion, ETOLKIEN, GetItOn and 4 others like this.
  5. #45 GreatGreen, Mar 7, 2017
    Last edited: Mar 8, 2017
    GreatGreen

    GreatGreen
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Messages:
    1,162
    Likes Received:
    723
    I've noticed this. To start, I've never been a particularly huge Recto fan. I've always thought they're like... oatmeal. Oatmeal, like Mesa Rectos, always seems to be both mushy and sloppy, yet dry and flaky all at the same time. In this way, I've always thought Rectos are unsatisfying in both its bass and its treble ranges. A lot of high gain amps either have satisfying highs and clarity at the expense of girth or fatness, or sound big and fat in a satisfying way, but are lacking in high end clarity. The Recto somehow manages to miss both of these marks, for me anyway.

    To this end, I've always thought the Axe's Rectos, even when more high end was EQ'd in to kind of artificially add sizzle, sounded a bit dull and lacked "impact" during things like palm mutes or even single notes picked particularly hard. Basically playing through Rectos have always kind of sounded to me like an exciting story being told by a sleepy, unenergectic person.

    Not anymore though. There's more... well not so much *gain*, but crunch and what seems like more definition now, and the Master volume control allows fine tuning of this, and has suddenly gained a lot more usable range. They're still dark amps, but now they feel more reactive and alive. Maybe they've sounded like this for a while, but this firmware has caused me to focus a lot more on them for some reason, and I really like them.
     
    soheil likes this.
  6. Smittefar

    Smittefar
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Nov 20, 2015
    Messages:
    3,907
    Likes Received:
    3,754
    Location:
    Denmark
    That's true, and I could, but I think I will have to go through all my presets anyway after next gig (and this update). I will probably just stop using F146 and replace with one of the many very nice Marshall IRs I bought recently (but haven't had enough time to thoroughly test)
     
  7. DropTheSun

    DropTheSun
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    May 28, 2013
    Messages:
    928
    Likes Received:
    1,476
    Thanks for the tip! I've always ended up using Recto sounds. They are fizzy and they are flubby and some might even say shitty, but i just love the tone they deliver. Q7 really gave these models a kick in the nuts and made them smooth like a butter.

    Next stop: SOLO city
     
    1poorplayer likes this.
  8. seclusion

    seclusion
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    350
    Likes Received:
    117
    Location:
    Samara Beach, Guanacaste
    Sounding awesome, I can crank a bit more tonight.
    In the new digs
     
  9. Satch4u3

    Satch4u3
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Jul 4, 2013
    Messages:
    489
    Likes Received:
    301
    Location:
    Canada
    So tempted to update but I have a big gig this weekend! Me scurred.
     
  10. 2112

    2112
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Jun 9, 2009
    Messages:
    2,609
    Likes Received:
    10,207
    Location:
    Perth, Western Australia
    Awwww yeah, can't wait to load this up and dial in some tones.
     
  11. cragginshred

    cragginshred
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Messages:
    2,217
    Likes Received:
    787
    Location:
    Sierra Nevada Mt's Ca.
    Thank you for portion of the release note that said **"You will want to re set the amp block" in the past sometimes that is mentioned sometimes not. @joe rogers is it a good idea to always to this?

    Team FAS you rock!!!
     
  12. Ed Rogers

    Ed Rogers
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    May 12, 2016
    Messages:
    83
    Likes Received:
    40
    Location:
    Denver
    I've never been a beta tester before... Shirley 2 is pretty fun! Tuner on ax8 edit still cuts out audio when you exit, have to restart unit to get it back.
     
  13. Philo

    Philo
    Expand Collapse
    New here

    Joined:
    Feb 23, 2015
    Messages:
    12
    Likes Received:
    6
    I did this tonight and did NOT experience this problem. FWIW! I have the tuner assigned to F3, and used that to enter and exit the tuner mode. I have the tuner set to play audio while tuning.
     
  14. iaresee

    iaresee
    Expand Collapse
    Moderator
    Moderator

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    12,083
    Likes Received:
    11,644
    Location:
    Bay Area, CA
    I mute while tuning. Will double check this tonight when I get home and install the beta.
     
  15. hyunil

    hyunil
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 27, 2016
    Messages:
    59
    Likes Received:
    67
    Location:
    Yongin, Gyeonggi-do, South Korea
    OMG OMG OMG OMG!!! THANK YOU!!!
     
  16. artzeal

    artzeal
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Oct 21, 2015
    Messages:
    425
    Likes Received:
    495
    Location:
    Pacific Northwest
    Installed beta 7 and turned into an alpha dog. Put on your leather; its a great ride.
     
  17. Larry Largen

    Larry Largen
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Jan 14, 2014
    Messages:
    327
    Likes Received:
    199
    Location:
    Las Vegas, NV
    Added five new cabs comprised of our favorite mixes from several of our latest cab packs (only available for XL and XL+):
    • 1x12 Class-A 15W Mix
    • 1x15 Vibrato Verb Mix
    • 2x12 Class-A 30W Mix
    • 4x10 SuperVerb Mix
    • 4x12 Greenback Mix
    So...... the AX8 doesn't have these?
     
  18. philipacamaniac

    philipacamaniac
    Expand Collapse
    Fractal Fanatic

    Joined:
    Mar 27, 2015
    Messages:
    2,090
    Likes Received:
    1,508
    Location:
    Tucson
     
  19. Jarick

    Jarick
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Dec 26, 2016
    Messages:
    395
    Likes Received:
    271
    Location:
    Saint Paul, MN
    Does anyone's else's unit make crackling noises when adjusting drive or other knobs? I don't know if that's normal or not. Very evident on the new 800 #34 (which sounds awesome). But all the knobs make a crackling noise while turning.
     
  20. El Creepo

    El Creepo
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    May 13, 2016
    Messages:
    112
    Likes Received:
    158
    Location:
    Knoxville, TN
    I tried loading this up, my main preset i use is a Solo 100 and it was clipping like crazy. Not sure how to adjust it. Went back to old firmware for now.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page