AX8 looses global settings including Large Display Mode

Discussion in 'AX8 Discussion' started by Rippin, Oct 26, 2017.

  1. Rippin

    Rippin
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 22, 2016
    Messages:
    50
    Likes Received:
    9
    Location:
    Los Gatos, California
    Anyone had an issue with the AX8 loosing the global settings including Large Display Mode?

    Seems like every other time I turn the unit on I have to go back thru my global settings and turn back on the Large Display Mode.

    It also looses the spillover settings.

    I'm on 7.01 firmware although this firmware didn't have this issue until recently like within the last month. It used to stay on in Large Display Mode.

    Help.... :)
     
  2. addedc

    addedc
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    May 22, 2009
    Messages:
    536
    Likes Received:
    145
    Location:
    Honolulu
    No. I haven't had problems with losing global settings. My unit did exhibit occasional, intermittent strange switching behavior -- preset band up works, but not down or visa versa and seemed like it also once or twice auto changed presets. I backed everything up, did a reset and reinstalled firmware and haven't seen any of those problems in last three months.
     
    Rippin likes this.
  3. ethomas1013

    ethomas1013
    Expand Collapse
    Forum Addict

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    1,425
    Likes Received:
    859
    Location:
    Ohio
    Never seen that on mine. I'd try reinstalling the FW, or moving to the latest FW, and then contact support if that does not help.
     
    Rippin likes this.
  4. Admin M@

    Admin M@
    Expand Collapse
    Administrator
    Fractal Audio Systems Moderator

    Joined:
    Nov 28, 2008
    Messages:
    5,400
    Likes Received:
    20,453
    Location:
    Greenest NJ
    One thing that might cause this would be if you turn the unit OFF while it is saving settings. Wait a moment before powering down and see if this helps.
     
    lwknives and Rippin like this.
  5. Rippin

    Rippin
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 22, 2016
    Messages:
    50
    Likes Received:
    9
    Location:
    Los Gatos, California
    I actually have never turned it off while saving settings.

    One other thing I noticed is sometimes it is powered off in bank 30 but when it powers up it's in bank 1....
     
  6. lwknives

    lwknives
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    Feb 12, 2015
    Messages:
    519
    Likes Received:
    296
    Mine has done this twice, I started waiting 5 seconds after touching anything on the unit before turning it off. I think expression pedal movement while shutting down can cause this.
     
    Rippin likes this.
  7. Randall d

    Randall d
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    230
    Likes Received:
    105
    It has happened to me once. I was not saving or changing anything when I shut it down.
     
    Rippin likes this.
  8. Rippin

    Rippin
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 22, 2016
    Messages:
    50
    Likes Received:
    9
    Location:
    Los Gatos, California
    OK, thanks. New shutdown procedure -> unplug expression pedals, then power off :)
     
    lwknives likes this.
  9. vinnyburns

    vinnyburns
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    Feb 22, 2014
    Messages:
    840
    Likes Received:
    662
    Location:
    Ashby De La Zouch. UK
    I must admit I have had this happen once. Pain losing the global settings as the custom harmonies are in there. I now have all those settings photographed in my iPhone and of course have backups every time we change the set round.
    Mine is working great for what I use it for (live). I am still on v6.0x. Can't even remember when the last time I updated it was. :)
     
    Rippin likes this.
  10. Rippin

    Rippin
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 22, 2016
    Messages:
    50
    Likes Received:
    9
    Location:
    Los Gatos, California
    This shutdown procedure seems to have fixed the issue as I have turned it off and on for the last 10 practices / shows with no issue :)
     
    Gyansistem likes this.
  11. outloaf

    outloaf
    Expand Collapse
    Apprentice

    Joined:
    Jan 13, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    14
    It happened to me a few times before I bad an expression pedal.. I wasn't changing settings or saving presrts.. it just booted up with the default global settings a few times.
     
    Rippin likes this.
  12. #12 Prorenzo, Nov 14, 2017
    Last edited: Nov 14, 2017
    Prorenzo

    Prorenzo
    Expand Collapse
    Apprentice

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    14
    Likes Received:
    7
    Location:
    Singapore
    Yes same here, i experienced this twice, and I didnt even have any expression pedal plugged in. My global EQ settings get reset and I start at preset bank 1.

    I am using the latest version of both AX8 Edit and the V8.02 firmware.

    I am getting worried because I live in Singapore ordered the AX8 via freight forwarder, and thus unsure how the warranty is going to work :(
     
    Rippin likes this.
  13. Rippin

    Rippin
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 22, 2016
    Messages:
    50
    Likes Received:
    9
    Location:
    Los Gatos, California
    I didn't even think about the global Eq..... but you are right, the eq was reset too. I'm going to make sure my presets have a good eq with the global eq flat I guess for now. One other thing I did was make sure my F1 and F2 were not flashing when I power down. Seems to have helped.
     
  14. joe rogers

    joe rogers
    Expand Collapse
    Administrator
    Fractal Audio Systems Moderator

    Joined:
    Oct 9, 2014
    Messages:
    1,557
    Likes Received:
    2,757
    Location:
    Fractopia
    As M@ said earlier, shutting the unit off while the global configuration is being saved is the most likely cause of these issues. Any time you make a change on the unit, give the unit 30 seconds or so before shutting it off.
     
    Rippin likes this.
  15. Prorenzo

    Prorenzo
    Expand Collapse
    Apprentice

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    14
    Likes Received:
    7
    Location:
    Singapore
    I saved my settings and played on it for nearly an hour before shutting off.
    I would never try to power off immediately during/after saving my settings.

    I would also like to add that the global footswitches also gets reset as well, in addition to global EQ and starting from bank 1.
     
    Rippin likes this.
  16. Rippin

    Rippin
    Expand Collapse
    Regular

    Joined:
    Nov 22, 2016
    Messages:
    50
    Likes Received:
    9
    Location:
    Los Gatos, California
    Joe, I haven't been making any changes to the global settings in months. When I do my programming of the various presets, I always save my settings and then i try out to make sure it sounds good so for sure 30 seconds have gone by. Any rate, I'll keep this in mind when I'm getting ready to power down the unit. My shutdown procedure now is I first unplug the expression pedals. Next, I make sure the F1 and F2 lights are not flashing. Then I power down. Using this procedure so far has worked for me (I haven't lost any global settings from a power down/power up sequence). I also make sure the edit light is not on (from the tap delay).
     
  17. Randall d

    Randall d
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    230
    Likes Received:
    105
    Happened again to me last night. I don't think I changed anything on the AX8 prior to shutting it off, but I need to pay closer attention to that in the future. I definitely did not make any changes in the Global settings. I haven't touched those in quite a while. My expression pedal always stays plugged in because it is permanently mounted and wired with the AX8.
     
  18. lwknives

    lwknives
    Expand Collapse
    Veteran

    Joined:
    Feb 12, 2015
    Messages:
    519
    Likes Received:
    296
    Make sure nothing bumps your Ax8 when you are shutting down, it could cause your expression pedal to move a bit.
     
  19. Randall d

    Randall d
    Expand Collapse
    Inspired

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    230
    Likes Received:
    105
    Yeah, that is one of the things I was thinking of when I said I need to pay more attention to things when I am shutting it off.
     

Share This Page