• We would like to remind our members that this is a privately owned, run and supported forum. You are here at the invitation and discretion of the owners. As such, rules and standards of conduct will be applied that help keep this forum functioning as the owners desire. These include, but are not limited to, removing content and even access to the forum.

    Please give yourself a refresher on the forum rules you agreed to follow when you signed up.

Acoustic Badger: Gorgeous Acoustic Tone Without a Piezo

ccroyalsenders

Fractal Fanatic
Should be mine, I have the exact same settings in my acoustic preset for the first block I checked, the MBC, and in other blocks too (comp, graphic EQ etc)... Will try your version in a couple of minutes, my guitar is not plugged now :)
Awesome patch! Basically we made level and gain adjustments all over and some other tweaks here and there, but you did the leg work! Glad you spoke up to claim it!
 

fremen

Fractal Fanatic
Awesome patch! Basically we made level and gain adjustments all over and some other tweaks here and there, but you did the leg work! Glad you spoke up to claim it!
Glad you and Larry liked it :)

Now I have a funny story : the first ever Axe Fx clip I ever uploaded, less than three months after buying a Standard, starts with a preset inspired by... Larry Mitchell :) and specially his delay settings. One day I was reading the Petrucci forums and found this thread :
Axe-Fx Demo Many Tones!!
here's my post in the thread :
" for this first patch, I was just trying to imitate Larry Mitchell opening solo in his Ibanez clinic in Hawai ( 1/10 Larry Mitchell Ibanez Guitar Clinic - YouTube ) "
( Axe-Fx Demo Many Tones! - Page 2 )

Btw, at the 2 min mark on the Soundclick sample, you'll hear my first attempt at an acoustic sim preset on the standard (which doesn't have a multiband compressor)

The generally positive reactions to my first sample prompted me to do some video demos. That's the 7 demos that started it all for me on youtube : http://forum.fractalaudio.com/ultra-std-recordings/18869-7-videos-youtube.html

Say hi to Larry for me ;)
 

fox5150

Inspired
Oh wow. I just got to load it up and play through it. Sounds truly phenomenal! I was using my Les Paul with vintage wound "PAFs" in it. Love the way you can change the body of the acoustic sound with the volume control.

That one's a keeper!
 

ballessay

Inspired
I run short on CPU power though (with Axe Edit connected). I removed the electric path i kept the acoustic sound. Gorgeous!
After a few days noodling around with the preset still sounds amazing. But I have the same Problem as gpz if I want to record directly with the Axe there's not enough power left. But well.. I guess I find a way to record with an other interface.

Or are are there any known CPU heavy blocks which can be removed?
 

MrGuitarabuse

Fractal Fanatic
Should be mine, I have the exact same settings in my acoustic preset for the first block I checked, the MBC, and in other blocks too (comp, graphic EQ etc)... Will try your version in a couple of minutes, my guitar is not plugged now :)
I knew it.. your patches always rock!! Cant wait for a Fremen FW10 update, *nudge nudge*
 

iaresee

Moderator
Moderator
After a few days noodling around with the preset still sounds amazing. But I have the same Problem as gpz if I want to record directly with the Axe there's not enough power left. But well.. I guess I find a way to record with an other interface.

Or are are there any known CPU heavy blocks which can be removed?
You could split it in to two patches for recording purposes: one for acoustic and one for the Badger sounds. Dropping an AMP and CAB block should free up more than enough CPU to record it.

If you really want both sounds in one patch when recording drop all the effects you aren't using on the Badger side of the patch: wah, delay, phaser, trem/pan. Consider dropping the pitch block at the start too and the bypassed PEQ. That should get you enough headroom to record.
 

ccroyalsenders

Fractal Fanatic
You could split it in to two patches for recording purposes: one for acoustic and one for the Badger sounds. Dropping an AMP and CAB block should free up more than enough CPU to record it.

If you really want both sounds in one patch when recording drop all the effects you aren't using on the Badger side of the patch: wah, delay, phaser, trem/pan. Consider dropping the pitch block at the start too and the bypassed PEQ. That should get you enough headroom to record.
Yeah. Lose the effects.
 

ballessay

Inspired
You could split it in to two patches for recording purposes: one for acoustic and one for the Badger sounds. Dropping an AMP and CAB block should free up more than enough CPU to record it.
Thanks for your help and pointing out the obvious. :D

For sure will try that out later.
 

ballessay

Inspired
Yeah. Lose the effects.
Sorry another question. But where is the effect with the Ext1 pedal happening? Is there an easy way to find out, like an overview, which midi function is connected to something in a preset?

Found it: Vol-block at the end of the lower path. Thanks nonetheless. ;)
 
Last edited:

Finnster

Inspired
Great fun patch, how do you modify it to go from acoustic to Badger without the acoustic bleeding through?
I tried messing with the volume block but no luck.

Btw, your YouTube demo is just great!!
 

fremen

Fractal Fanatic
I guess the acoustic volume is tied, through one of the EQ blocks, to the expression pedal controlling the electric volume, with the curve reversed
 

bluesmostly

Inspired
This is fantastic, thanks guys!

Question, where do I go to get the overdrive tones (drive and badger amp block) to assign them to external pedal 2 instead of 1 as it is set up now. I use my ext 1 now for overall vol control.
 

gfiehler

New here
I am very new to the AXE FX2 XL but I just tried this preset and I get an EXCESS CPU USAGE! REDUCE LOAD error on the screen and it nothing works. Can someone let me know what I may be doing wrong?
 

lucbl3

Regular
I am very new to the AXE FX2 XL but I just tried this preset and I get an EXCESS CPU USAGE! REDUCE LOAD error on the screen and it nothing works. Can someone let me know what I may be doing wrong?
The same here! Any Hints?
 
Top Bottom